Wednesday, November 3, 2010

..biLa aKu dAh taK maMpU..


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam’alaik..

Sepatutnya,waktu nie adalah untuk study..

Tapi laen pulak yg koi buat syair wei..

Hehe..tetiba plop rase cam nak tulis sesuatu..

Apa salahnya,bley kongsikan sesuatu yang bermanfaat kan..(walaupun diri ini xpandai nak mengolah/menulis…)

Em,sebenarnya Allah nak tunjuk sebab kat saya kenapa saya perlu pergi ke SANA..huhu

Kalau di ikutkan ati nie,memang tak berapa nak pegi

Rasa berat sangat,tak tau nape..huuuh

Rasa tak mampu sangat…

Tapi,pagi ni ada bukak beberapa blog sahabat

Pastu terjumpa lah sesuatu yang..oppsss,memang terkena kat batang idung sendiri la..

Dalam berjuang,kita tak boleh nak kata

'alaa..' atau

rilek lu..’ atau

nanti dulu’ atau

‘biarlah..kali nie je..’

Kita kene cakap camni

'insyaAllah'

‘okeyp’ atau

‘baik!’ atau

Senyap je..n senyum (^_^)


Terkesan bila tau..(baca di bawah)


Kisah 1:

Sahabat dan tabiin mengajarkan kita:

Safwan bin Amru (Gabenor di Hims-Syria) bercerita, aku telah berjumpa seorang tua yang telah jatuh keningnya menutupi kelopak matanya. Dia dalam perjalanan dari Damsyik (on the way to Turkey yg belum Islam time tu) berada di atas untanya. Dia ingin turut serta berperang ke sana. Safwan berkata : ‘pakcik tak payah lah, pakcik dah tua. Pakcik itu pun mengangkat kelopak matanya dengan tangannya (sebab dah terlalu tua) sambil berkata : wahai anak, Allah telah menyuruh kita berangkat dalam keadaan ringan atau berat..!

Kisah 2:

Said bin Musayyab (Seorang tabi’in besar – Menantu kepada Abu Hurairah) keluar untuk berperang, padahal matanya buta sebelah. Dikatakan kepadanya: ya Syeikh, sesugguhnya kau ni sakit. Dia menjawab : Allah telah istanfara (menyuruh berangkat) orang-orang yang dalam keadaan ringan atau berat, kalaulah aku tidak mampu berjihad, aku nak juga pergi. Sekurangnya jika aku tak boleh berperang, aku telah memperbanyakkan bilangan tentera (sokongan dr segi bilangan- ia tetap satu saham juga) atau aku boleh membantu jaga barang.

Adoi..terasa btol..

Bayangkanlah sahabat2, mereka, kedua2 mereka dalam keadaan yang kita boleh katakan, boleh dikecualikan,tapi tengoklah semangat mereka, tahap juang mereka!!!

Saya?? Kamu?? Kita??

Di mana tahap juang kita?? Samakah??

Atau mungkin sekelumit sahaja??

Bak kata sahabat blogger tu, kita belum push limit kita ke satu tahap yg lebih tinggi.

Yup,that’s right!! Saya setuju!!...(thumbs up!)

Berangkat dalam keadaan ringan atau berat!!

Aku sihat aje, sempurna fizikal, akal sihat

Tapi,ati dan semangat juang masih sekecik kuman..(-_-)

Kalau kita boleh spend masa kita untuk study, baca buku, main2, berkebun..

Kalau kita boleh sahut panggilan kawan kita ajak p makan, p main

Kalau kita boleh ikut kata lecturer suruh wat itu,wat ini

Tapi

Kenapa kita tak boleh spend masa

Kenapa kita tak nak ikut

Kenapa kita tak nak sahut

Panggilan,seruan DAKWAH

Sedangkan kita sangat perlukan ia

Dari sudut pandangan apa pun

So, ukur diri kita, tepuk dada,Tanya iman..


Syair,ingat tak..

“Wahai orang-orang yang beriman! Maukah kamu Aku tunjukkan suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih?”

“Iaitu kamu beriman kepada Allah dan rasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahui”

[61:10,11]

*lepas baca blog sahabat tu,Alhamdulillah,saya dah ubah pikiran..saya PEGI!! Dengan apa cara sekalipun..~(^_-)~*

No comments:

Post a Comment

.. sYukrAN jaZiLAn 4 dA ziaRah .. ~(^_-)~

..JoM fOlLow BloG sYaiR!!..
..sekadar perkongsian bersama..
..moga kita semua dapat manfaatnya dan kongsi bersama yang lain..
..segala komentar dan pendapat dari kalian amat di alu-alukan dalam untuk memperbaiki dan menambah baik blog dan empunya blog ini..

~dan sampaikanlah dariku walau sepotong ayat~

.: mEReka sAhabAtKu :.