Thursday, September 1, 2011

..pUsarA itU..


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaik..

Alhamdulillah wa syukurillah
Bersyukur padaMu ya Allah
Kau jadikan kami saudara
Indahnya langkah bersamaan

Sungguh indah bait-bait lirik dari lagu 'alhamdulillah' dendangan Opick feat Amanda
Em,bukan nak menghurai lebih ttg lagu d atas
tapi, nak berkongsi sesuatu dengan sahabat semua..


sudah menjadi kebiasaan umat Islam di malaysia, first day raya mesti akan pergi ziarah pusara kan..
dah nampak macam adat dah..huhu


[ dialog di bawah mesti dibaca dengan nada suara upin ipin dan opah ]

' Kenapa ye Opah kiter kene ziarah pusara??'

'Kita ziarah pusara supaya kita akan lebih mengingati mati. Mati itu adalah sesuatu yang pasti berlaku kepada setiap makhluk yang bernyawa.'

[ dialog di atas adalah antara upin ipin dengan opahnya..^_^ ]


em, first raya ari tu pun syair dengan family p ziarah pusara..
pusara atuk, nenek2, tok sedara2 dan last but not list, permata kami sekeluarga..
em, adik pergi dulu menemuiNya, Allah lebih tahu dan lebih sayangkanya..
sebab Allah lebih menyayangi dia lebih dari kami semua menyayangi dia

dah 9 tahun dah kami beraya tanpa dia
tapi dia tetap di hati kami sekeluarga selamanya

em, tak nak citer panjang2,
takot2 kang ada je air yang menitis dari mata ini

kenangan yang terlalu banyak
pahit manis suka duka bersamanya
gurau senda lawak jenaka
takkan aku lupa



doaku,
semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang2 yang soleh
amin...


2 comments:

  1. allah..
    amin ya allah..
    post y menyentuh hati...

    insyaALLAH..mudah2an kak sya dan keluarga akan disatukan di sana...


    “Renunglah nasib saudaramu yang kini telah dikubur, dulu ia begitu menikmati pemandangan yang dilihat, kini matanya telah buta. Dulu perkataannya begitu fasih, kini cacing tanah telah memakan mulutnya. Dulu ia selalu tertawa, kini giginya hancur terbenam tanah, cermati dan perhatikan. Yakinlah bahawa apa yang telah ia alami akan engkau alami”

    TRAGEDI ALAM KUBUR SYAIKH MUHAMAD BIN HUSAIN YA’QUB

    ReplyDelete

.. sYukrAN jaZiLAn 4 dA ziaRah .. ~(^_-)~

..JoM fOlLow BloG sYaiR!!..
..sekadar perkongsian bersama..
..moga kita semua dapat manfaatnya dan kongsi bersama yang lain..
..segala komentar dan pendapat dari kalian amat di alu-alukan dalam untuk memperbaiki dan menambah baik blog dan empunya blog ini..

~dan sampaikanlah dariku walau sepotong ayat~

.: mEReka sAhabAtKu :.